Blagoje Grahovac: Izetbegović, Čović i Dodik su remetilački faktor i treba ih udaljiti

Objavljeno u rubrici Interview Autor:  e-Posavina 20. Lipanj, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović su remetilački faktor i treba ih udaljiti iz političkog državnog života, poručuje Blagoje Grahovac, general avijacije u penziji, kolumnista, analitičar geopolitičkih procesa.

- Sigurno je da do rata neće doći. Građane Srbije više niko ne može uvesti u rat. Srbe više niko ne može natjerati ni u rat za Kragujevac. U BiH narodi neće rat. Ako bi došlo do takvog rizika BiH bi se trenutno iselila. U Hrvatskoj je politika HDZ-a generirala visok stepen militantnosti duha. Tamo ima višak patriotizma koji je isto opasan kao i nedostatak – kazao je Grajhovac za „Avaz“ i dodao da ti koji podrgijavaju ratobornu retoriku najčešće ne idu u rat, te da naši političari imaju teret biografije i zato se plaše i podgrijavaju takvu retoriku.

Koliko je BiH stvarno blizu ulaska u NATO?

- Nije još blizu, ali će ući u NATO. I biće ubrzan razlog. Sada je geopolitičkim igračima jasno da tri društvena cunamija o kojim pišem uzimaju danak. Prvi je neoliberalizam prerastao u najopakiji oblik fašizma čija je generika na zapadu. Drugi je organizovani kriminal i korupcija sa mafijama kao vojskom čija je generika na istoku. Udruženi su utrčali na jug gdje se izrodio naoružani fanatizam. Daje mu se predznak religijski, ali tvrdim da je prvenstveno socijalne prirode. Evropa je ukliještena između njih. Svega toga počinju biti svjesni geopolitički igrači, prije svega SAD i Ruska Federacija, ali i EU. Nemam dileme da će američko-evropsko-rusko partnerstvo postati doktrina odbrane planete. Balkan će biti spasonosni štit Evrope. Noseća greda će biti srpsko-hrvatsko i srpsko-albansko prijateljstvo. BiH će biti tkivo koje će vezati tu gredu. Ovoga su svjesni oni koji protresaju zemaljsku kuglu i naravno da su i nervozni. Zato se i pojavljuje ratna retorika. Podgrijavaju je nosioci između tri cunamija, nedemokratski režimi, mafije kao vojske organizovanog kriminala i korupcije, i pojedine multinacionalne kompanije. Hobotnicu tog fatalnog trojstva imamo u svim ex-Yu državama. To je ona grupacija koja je razbijala državu. Ja ih nazivam banditosima.

 Jesu li Izetbegović, Čović i Dodik banditosi?

- Itekako. Od sadašnjih političkih ličnosti oni su prva linija, iako su u razbijanju Jugoslavije treća linija. Sljedbenici su takve politike. To se mora ukloniti.

Ima li ko u vlasti da nije banditos?

- Nije to masa, ali ima pojedinaca službenika, činovnika, doministara. Nesreća je što se bore za državu koja u suštini nije država nego ogoljeni skelet. Prve znake prepoznavanja zdrave politike ćemo imati kada se neki od političara počne baviti društvenim problemom, čovjekom.

Šta je to što je do BiH da napravi iskorak?

Da smijeni vlast. I siguran sam da će uskoro doći do pobune naroda. Kada se dese četiri brza procesa smjene, makar bila smjena vlasti svakih godinu, godinu i po, onda možemo govoriti o počecima prave države. Ovdje se građani plaše vlasti. Logika je da se vlast plaši građana.

Gdje ide ovaj region?

- Otići će u dobrom pravcu iako sada ne liči da ide u dobrom pravcu. Balkan će biti štit evrope. I zato će Evropa početi da brižnije razmišlja o Balkanu.

Autor: Maja Rener Smajović | avaz.ba

Pročitano 189 puta Posljednja izmjena dana: 20. Lipanj, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas