Kasim Trnka: Za izmjene Ustava BiH nije potrebna saglasnost Srbije i Hrvatske

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina.com 18. Listopad, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Profesor ustavnog prava, dr. Kasim Trnka, smatra da Bosni i Hercegovini jesu potrebe ustavne promjene, ali to je, kaže, unutarnje pitanje zemlje i u to se Srbija i Hrvatska ne mogu miješati.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je tokom jučerašnje posjete Beogradu da je Bosna i Hercegovina zajednica tri konstitutivna naroda, i svih drugih koji u njoj žive, te da u BiH ne postoji niti jedno pitanje koje neće biti rješavano u dogovoru sa susjedima Hrvatskom i Srbijom.

„Ako dođemo u situaciju da mijenjamo Ustav, ili Aneks 4, potpisnik tog aneksa je između ostalih i Republika Srbija i to moramo zajedno dogovarati“, rekao je Čović novinarima u Beogradu.

Profesor ustavnog prava, dr. Kasim Trnka, smatra da Bosni i Hercegovini jesu potrebe ustavne promjene, ali to je, kaže, unutarnje pitanje zemlje i u to se Srbija i Hrvatska ne mogu miješati.

„Ustav Bosne i Hercegovine domaće vlasti mogu potpuno samostalno izmijeniti, jer je Ustav BiH jedna dinamična komponenta Dejtonskog sporazuma. Očekivalo se da će se stabilizirati demokratske prilike u BiH, pa da će domaće snage same promijeniti Ustav, i zbog toga je tako predviđeno i Dejtonskim sporazumom“, kaže profesor Trnka za agenciju Patria. Za izmjenu Ustava BiH, objašnjava, potrebna je dvotrećinska većina u Predstavničkom domu BiH, kao i konsenzus sva tri konstitutivna naroda u BiH, ali nikako saglasnost međunarodne zajednice a naročito ne susjedne Srbije i Hrvatske.

„Vrlo je teško ispoštovati te uslove, ali u svakom slučaju za izmjene Ustava BiH nije potrebna saglasnost susjedne Srbije i Hrvatske“, kaže Trnka. Ističe kako se Srbija i Hrvatska ponašaju kao gazde prema BiH, pa i u slučaju govora o ustavnim promjenama, te da su za to krive i srpske i hrvatske nacionalne stranke iz BiH koje uvlače Srbiju i Hrvatsku u priču o Bosni i Hercegovini.

„Sve dok političke partije u BiH ne počnu poštivati BiH kao vlastitu državu, teško da će zemlja krenuti naprijed“.

Profesor Trnka smatra da je krajnje vrijeme da Srbija i Hrvatska priznaju političku neovisnost Bosne i Hercegovine, jer su se, podsjeća, na to obavezali i u Dejtonu.

„Srbija i Hrvatska su se kao potpisnici i obveznici Djetonskog sporazuma obavezali da će poštovati suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, da se neće miješati u unutarnje odnose BiH, ali oni to neprekidno rade, i zbog toga je BiH u teškoj situaciji“.

Srbija i Hrvatska, smatra profesor Trnka, se mogu uključiti kao konsultaniti u slučaju ustavnih promjena u BiH, ali tek na zahtjev Bosne i Hercegovine. | NAP

Pročitano 179 puta Posljednja izmjena dana: 18. Listopad, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas