Mediji: Radi se na formiranju paravojske u RS-u

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 13. Siječanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma Komentiraj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Ministar Mektić nije mogao iznositi detalje o formiranju paravojnih formacija, ali će obavijestiti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je da obavještajno-sigurnosne službe raspolažu spoznajama da udruženje "Srbska čast" radi na formiranju paravojne formacije u bh. entitetu Republika Srpska.

"Raspolažemo tim informacijama već duže vrijeme. Prikupili smo dosta informacija vezano za to", rekao je Mektić za Klix.

Prethodno je portal Žurnal donio priču o članovima udruženja koji na društvenim mrežama objavljuju fotografije s fantomkama na glavama, u maskirnim uniformama i s automatskim oružjem u rukama, vojne obuke i postrojavanja.

Posjetili su i Narodnu skupštinu Republike Srpske, te se sastali s predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom.

Ministar Mektić nije mogao iznositi nikakve detalje o formiranju paravojnih formacija, najavljujući kako će detaljni izvještaj biti dostavljen Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Upitan je li točno da je cjelokupan proces formiranja paravojnih formacija povezan s vlastima u entitetu Republika Srpska, rekao je: "Ne bih davao operativne informacije. Sve što imamo dostavićemo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Iznošenjem bilo kakvih detalja raskrinkao bih kompletnu obradu tog predmeta", piše Klix.

Učestvovali u programu povodom 'Dana RS-a'

Portal Žurnal imao je uvid u dokumente sigurnosnih agencija u kojima se navodi kako su "Srbska čast i podmladak Veterana RS Powers održali u Narodnoj skupštini Republike Srpske sastanak na kojem se govorilo o formiranju jedinice sastavljene od ova dva udruženja, koja će učestvovati u svečanom postrojavanju i defileu povodom 9. januara, neustavnog Dana Republike Srpske".

Navodno se na sastanku "razgovaralo i o eventualnim intervencijama ukoliko opozicija bude preduzimala opstrukcije rada vlasti".

Prema istim dokumentima, skupštinski prostor za sastanak na kojem su bili pripadnici "Srbske časti" osigurao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Stevandić je u telefonskoj izjavi Al Jazeeri potvrdio kako su "Veterani RS akreditovani za praćenje sjednica parlamenta", te da "mogu koristiti prostorije Narodne skupštine i pozivati goste".

Informacije o formiranju paravojnih formacija demantira.

"To je prljavo podmetanje i dosta liči na tu dosadašnju priču, koja se priča u krugu Mektića i Saveza za promjene, jer Republika Srpska ima svoje regularne formacije i nisu joj potrebne nikakve paravojne. Nekome je potrebno da izmisli neku novu priču da bi se oklevetao ili uprljao bilo ko u Republici Srpskoj i mislim da je to cilj ove informacije, koja se sada masovno prenosi uglavnom po medijima i portalima, koji od ranije imaju negativan stav za Republiku Srpsku", rekao je Stevandić.

Tokom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske pripadnici "Srbske časti" također su bili na ulicama Banje Luke.

Izvor: Al Jazeera

Pročitano 69 puta Posljednja izmjena dana: 13. Siječanj, 2018.

Dodaj komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.


Sigurnosni kod
Osvježi

arhiva domovinski rat

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas