HS BiH: Apelacija Borjane Krišto je potpuno maliciozna!

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 16. Siječanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Hrvatska stranka BiH cijeni potpuno malicioznom apelaciju čelnice Zastupničkoga doma Parlamenta BiH i zamjenice predsjednika HDZ BiH Borjane Krišto Ustavnome sudu BiH na pojedine odredbe Ustava FBiH koje reguliraju izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Apelacija gospođe Krišto je agresivni nastavak diskriminirajuće politike HDZ BiH spram demokratskih prava Hrvata u Bosni i RS i sahranjivanje njihovih izbornih prava da ravnopravno biraju i budu birani u zakonodavna tijela na svim razinama a naročito je opasna i štetna kad se tiče izbora izaslanika u federalni Dom naroda.

Hrvatska stranka je apsolutno za izmjene Izbornoga zakona sukladno presudi Ustavnoga suda BiH ali se protivi zlonamjernom tumačenju i predloženim izmjenama Izbornoga zakona od strane HDZ BiH kojim bi bili privilegirani Hrvati u jednom dijelu FBiH dok bi većina u ostalim dijelovima BiH bili diskriminirani i svedeni na puke glasače. Hrvatska stranka se zalaže za konstitutivnost Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao konstitutivnih naroda, zajedno sa Ostalima na cijelom prostoru BiH te podupiremo sva rješenja koja će osigurati legitimitet izabranih zastupnika. Također smo i za balansiranje broja izaslanika po županijama i to isključivo sukladno popisu pučanstva iz 1991. godine. S obzirom da su Hrvati objektivno i u praksi u daleko težem političkom položaju na području Bosne ne dvojimo da bi HDZ BiH bio politički korektniji i pravedniji kada bi predložio da se iz županija gdje su Hrvati podjednako brojčano zastupljeni kao i Bošnjaci, ili u županijama gdje su u manjini bira u postotku veći broj hrvatskih izaslanika u odnosu na popis iz 1991.godine, nego iz županija gdje su Hrvati dominantan narod.

Gospođa Krišto smatra da su odredbe Ustava Federacije BiH koje definiraju da primjerice Bosansko-podrinjsku županiju, u kojoj po posljednjem popisu žive 24 Hrvata, i Posavska županija, u kojoj je 36.000 Hrvata, biraju identično – jednog izaslanika. Postavlja se pitanje otkuda odjednom briga od strane HDZ BiH za Hrvate iz Posavske županije kada znamo da u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imamo 10 zastupnika-izaslanika ispred hrvatskoga naroda, od toga samo je dvoje iz Središnje Bosne a iz Posavine i drugih krajeva nemamo niti jednog zastupnika-izaslanika.

Na koncu još jednom postavljamo pitanje gospođe Krišto i vrhu njezine stranke što je sa uzurpiranim izbornim pravima Hrvata u RS i kako to da toj stranci ne smeta višegodišnja praksa da potpredsjednika RS i ostale hrvatske predstavnike u tijelima vlasti u tom entitetu,  ali i izaslanike u Vijeću naroda Narodne skupštine RS biraju nacionalne srpske stranke?

HS BiH

Pročitano 299 puta Posljednja izmjena dana: 16. Siječanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas