HS BiH: Apelacija Borjane Krišto je potpuno maliciozna!

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 16. Siječanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma Komentiraj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Hrvatska stranka BiH cijeni potpuno malicioznom apelaciju čelnice Zastupničkoga doma Parlamenta BiH i zamjenice predsjednika HDZ BiH Borjane Krišto Ustavnome sudu BiH na pojedine odredbe Ustava FBiH koje reguliraju izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Apelacija gospođe Krišto je agresivni nastavak diskriminirajuće politike HDZ BiH spram demokratskih prava Hrvata u Bosni i RS i sahranjivanje njihovih izbornih prava da ravnopravno biraju i budu birani u zakonodavna tijela na svim razinama a naročito je opasna i štetna kad se tiče izbora izaslanika u federalni Dom naroda.

Hrvatska stranka je apsolutno za izmjene Izbornoga zakona sukladno presudi Ustavnoga suda BiH ali se protivi zlonamjernom tumačenju i predloženim izmjenama Izbornoga zakona od strane HDZ BiH kojim bi bili privilegirani Hrvati u jednom dijelu FBiH dok bi većina u ostalim dijelovima BiH bili diskriminirani i svedeni na puke glasače. Hrvatska stranka se zalaže za konstitutivnost Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao konstitutivnih naroda, zajedno sa Ostalima na cijelom prostoru BiH te podupiremo sva rješenja koja će osigurati legitimitet izabranih zastupnika. Također smo i za balansiranje broja izaslanika po županijama i to isključivo sukladno popisu pučanstva iz 1991. godine. S obzirom da su Hrvati objektivno i u praksi u daleko težem političkom položaju na području Bosne ne dvojimo da bi HDZ BiH bio politički korektniji i pravedniji kada bi predložio da se iz županija gdje su Hrvati podjednako brojčano zastupljeni kao i Bošnjaci, ili u županijama gdje su u manjini bira u postotku veći broj hrvatskih izaslanika u odnosu na popis iz 1991.godine, nego iz županija gdje su Hrvati dominantan narod.

Gospođa Krišto smatra da su odredbe Ustava Federacije BiH koje definiraju da primjerice Bosansko-podrinjsku županiju, u kojoj po posljednjem popisu žive 24 Hrvata, i Posavska županija, u kojoj je 36.000 Hrvata, biraju identično – jednog izaslanika. Postavlja se pitanje otkuda odjednom briga od strane HDZ BiH za Hrvate iz Posavske županije kada znamo da u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imamo 10 zastupnika-izaslanika ispred hrvatskoga naroda, od toga samo je dvoje iz Središnje Bosne a iz Posavine i drugih krajeva nemamo niti jednog zastupnika-izaslanika.

Na koncu još jednom postavljamo pitanje gospođe Krišto i vrhu njezine stranke što je sa uzurpiranim izbornim pravima Hrvata u RS i kako to da toj stranci ne smeta višegodišnja praksa da potpredsjednika RS i ostale hrvatske predstavnike u tijelima vlasti u tom entitetu,  ali i izaslanike u Vijeću naroda Narodne skupštine RS biraju nacionalne srpske stranke?

HS BiH

Pročitano 242 puta Posljednja izmjena dana: 16. Siječanj, 2018.

Ne možete postaviti komentar na ovaj članak.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas