PAVIČIĆ: "Svi koji imaju doktorat Sveučilišta na kojem je Čović "počasni doktor" trebali bi ga vratiti, ja svoj doktorat VRAĆAM"!

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 20. Svibanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(30 glasova)

Jurica Pavičić, hrvatski književnik i filmski kritičar, doktor znanosti,  kolumnu u "Jutarnjem listu" posvetio je dodjeljivanju počasnog doktorata Draganu Čoviću od strane zgrebačkog Sveučilišta.

Pavičić ukazuje na prosvjed kojeg je tim povodom, kao jedna od rijetkih univerzitetskih profesora, uputila profesorica Đurđica Čilić.

"Mladu profesoricu podrijetlom iz Livna osobito je zateklo što je u nizu zasluga koje su Čoviću donijele honoris causa navodi i šefovanjem mostarskom industrijom "Soko", Stoga je članove Senata podsjetila da je "Dragan Čović u poduzeću "Soko" za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini ratne logoraše bošnjačke nacionalnosti koristio za prisilni rad" i postavila svojim  kolegama pitanje "želimo li doista ovo sveučilište opteretiti hipotekom pristajanja na tako teške kompromitacije u kontekstu ratnih logora"?

Pavičić u nastavku teksta piše:

"Pokušajte zamisliti-recimo-da bilo koje njemačko sveučilište počasni doktorat da industrijalcu koji je u Thussenu, ili Kruppu, ili Siemensu koristio ruske ili poljske robove. Pokušajte zamisliti, ne njemačko, nego, eto, bosansko, ili srpsko sveučilište koje počasni doktorat daje političaru koji se u pauzi između političkih sastanaka na sudu brani od optužbi za mito, korupciju i reket. Pokušajte, na koncu, zamisliti kakav bi rusvaj nastao u Hrvatskoj da beogradsko sveučilište da doktorat nekom političaru SAO Krajine, te da u obrazloženju napiše da je "zasluge stekao u teškim trenutcima ukidanja Srpske Rrpublike Krajine"? U Hrvatskoj bi, bez ikakve sumnje, nastao rusvaj. Javljali bi se ministri i šatoraši, biskupi i kolumnisti. Jandroković bi vjerojatno prekinuo posjet Beogradu, a komentatori grmjeli kako se "Beograd nije ništa promijenio". A sada najveće hrvatsko sveučilište čini nešto navlas isto.."

Jurica Pavičić na kraju kolumne poziva na javno ograđivanje skandala zagrebačkog Sveučilišta:

"Prije nekoliko dana, niz mojih kolega javno se odreklo nagrade hrvatskog novinarskog društva u znak protesta što je istu nagradu dobila TV novinarka blago rečeno osebujnog stila i pogleda na povijest. S obzirom da je doktorat Čoviću nemjerljivo veći skandal od spomenute novinarske nagrade, možda bismo mi koji smo na istom sveučilištu doktorirali trebali napraviti isto što i novinari: zasuti Borasa (rektora zagrebačkog Sveučilišta, op. SB) tuljcima u znak prijezira.

Ne znam za druge, ali znam za sebe. Isti dokorat koji ima Dragan Čović, meni ne treba. Vraćam vam ga“! | JL

Pročitano 394 puta Posljednja izmjena dana: 20. Svibanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas