Hoće li Odžak ostati bez Titove ulice?

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina.com 10. Listopad, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Predstavnici Trafficon d.o.o. za geodeziju, promet i projektiranje cesta Odžak  prezentirali su elaborat o formiranju novih ulica u odžačkoj općini.  Sastanku su prisustvovali načelnik općine Jakov Ivanković, predstavnik  službe za prostorno uređenje i katastar Blaž Terzić i predsjednici klubova vijećnika stranaka, koje participiraju u Općinskom vijeću.

Potrebu  o formiranju novo - nastalih ulica već  su godinama iskazivali vijećnici Općinskog vijeća Odžak  jer nepostojanje naziva velikog broja ulica kao i numerizacija kuća i objekata  predstavlja veliki problem servisiranja raznih potreba. Trenutni nazivi ulica obuhvaćaju veći broj isprepletanih ulica za koje je teško odrediti kojoj postojećoj ulici pripadaju. Problem određivanja ulica predstavlja i gradnja za koju nije postojao urbanistički plan, pa tako uz Titovu ulicu, koja je duga nekoliko kilometara, veže se preko dvadeset novih.

Traficon  d.o.o. je u suradnji s Federalnom geodetskom upravom napravio plan regije ulica, odnosno formirao adresni registar za cijelu općinu,  a projekt je započet 2015. godine. Ovaj plan je veoma bitan kao osnova za daljnje uređenje ove oblasti jer je stanje veoma kaotično. Adresni registar općine  nije se bavilo imenima ulica nego su se postojećim ulicama dodavali sufiksi, pa je tako Titova ulica razvrstana od Titove 1 do Titove 24. Prijedlog sustava regija, odnosno prostora na kojemu živimo, koji je izradio Trafficon, uveliko bi doveo u red gdje je koja ulica i kolika je. Izrađeni adresni registar biti će izložen na oglasnim pločama i dostavljen  klubovima vijećnika na razmatranje, a formirat će se povjerenstvo koje će dati svoj sud.

O projektu i realizaciji elaborata o izradi adresnog registra općine, općinski načelnik Jakov Ivanković   otvorio je sastanak i kazao  da je sastanak sazvan radi rasprave  o novim ulicama.

„Mi smo u općini dobili program od Federalne geodetske uprave za upravljanje i numerizaciju svih kuća na području općine. Moja želja kao načelnika je da trebamo iznaći nove nazive ulica i da nikako tu ne miješamo nijednu vrstu totalitarnih režima, nego da iznađemo imena i nazive  iz novije povijesti odžačke općine. Nitko nikome ništa ne treba nametati, nego moramo zajednički iznaći rješenje. U ovom trenutku bitni su i znakovi koji će govoriti o tomu gdje počinje i završava koja ulica. Elaborati će biti dostavljeni predsjednicima stranačkih klubova u Općinskom vijeću. Kada se budu davala imena ulica ne treba ultimativno nametati nazive, niti  politizirati. Svakako, u obzir trebamo uzeti branitelje 102. odžačke  brigade,  koji su naš ponos  i obvezno moramo nekoj ulici ili trgu dati naziv naše brigade. Hrvate tišti i naziv Titove ulice, jer je Tito simbol patnje mnogih Hrvata koji su nakon Drugog  svjetskog rata odvedeni i nestali“, kazao je općinski načelnik  Jakov Ivanković.

Dr Damir Hamidović iz  SDP-a smatra da nazive ulica treba prepustiti  stanovnicima  koji  tu žive, a to je i stav SDP-a. „U razgovoru sa stanovnicima Proleterske ulice, kazao je da je njihov stav rigidan i nema kompromisa. Nisu za promjene naziva. U suprotnom su spremni na građanski neposluh. Ovo je stav osoba iz te ulice i o tomu treba dobro razmisliti, jer je grad višenacionalni“– kazao je Damir Hamidović.

Blaž Terzić kazao je  ispred nadležnih općinskih službi da prvo treba riješiti regije ulica kako bi se uveo red, a o nazivima raspravljati  kasnije. „Treba oformiti komisiju o imenovanju  ulica i ići na javnu raspravu ili referendum donijeti odluku“, istaknuo je Terzić.

odzak titova ulica

Centar Odžaka - Titova ulica

Ilija Ilić, predsjednik općinskog odbora  HDZ-a BiH, smatra da je dobro  što je došlo do prezentacije.  „Moram biti iskren i reći da je, kada se budu određivala imena ulica, neminovna i uloga politike. I ja sam razgovarao s građanima sa sela i svi su za promjene naziva ulica, posebice Titove. Postojanje Titove ulice u Odžaku ravno je postojanju ulice Ratka  Mladića u Srebrenici. Nismo zaboravili ni  poginule u Drugom  svjetskom ratu za vrijeme Titova režima.  Svi su poginuli na svom pragu braneći ga, njih 3 tisuće i 650.   Teško je i radi toga  obraniti postojanje Titove ulice“, kazao je Ilić.  

Nasiha Torić kazala je ispred  SDA kako  treba voditi računa i o načelu lokalne samouprave, koja nalaže da se vijeća mjesnih zajednica  konsultiraju o ovakvim temama. „Konkretno, stanovnici određene ulice trebaju odlučiti hoće li naziv ulice promijeniti ili će ostati isti. S građanima Odžaka,  s kojima sam razgovarala,  nisu za promjene“, tvrdi Torić.  Neovisni vijećnik u Općinskom vijeću Juro Udovičić istaknuo je da je  dosad nekoliko  puta predlagao općinskom vijeću numerizaciju i sastavljanje povjerenstva od utjecajnih osoba da daju prijedloge kako bi se izbjegle političke konotacije. „Mi smo posljednja općina u Federaciji,  koja ovu oblast nije uredila. Ako to ne znamo sami trebamo primijeniti model drugih općina i regija. Moramo biti fleksibilni i zdravo riješiti ovu oblast,  bez previše miješanja politike, smatra Udovičić.

Anto Jurišić iz HDZ-a BiH kazao je da je  činjenica  da se prvo moraju riješiti tehničke stvari i da  nikome ništa ne treba nametati, niti ima potrebe  dizati tenzije. Zajednički trebamo na tomu raditi i donijeti najbolje rješenje, istaknuo je Jurišić

O imenima ulica nije se raspravljalo nego je to posao za neko buduće vrijeme o čemu će se svakako pitati i izjašnjavati i stanovnici ulica kojima treba ostati stari naziv ili dati novi.

Izvor: odzak.ba

Pročitano 1402 puta Posljednja izmjena dana: 10. Listopad, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas