PS: Prijedlog mjera za zaustavljanje iseljavanja s područja Orašja i ŽP

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina.com 16. Listopad, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Na 8. sjednici Općinskog vijeća Orašje održanoj 21. rujna 2017. godine, na vijećničku inicijativu Posavske stranke da se održi jedna tematska sjednica Općinskog vijeća sa samo jednom točkom dnevnog reda: „Analiza trenutnog stanja vezanog za iseljavanje s područja općine Orašje kao i prijedlog mjera koje se mogu poduzeti da bi se isto zaustavilo“, načelnik općine je obećao da će ista biti održana i zatražio prijedlog 10 mjera koje se mogu poduzeti u tom smislu, a on će ih „provoditi već od sutra“.

Sukladno tome, na slijedećoj sjednici održanoj 12. listopada 2017. Ninoslav Sušilović, predsjednik kluba Posavske stranke, podnio je inicijativu koju prenosimo u cijelosti:

VIJEĆNIČKA INICIJATIVA:

Prijedlog mjera koje se mogu poduzeti u kratkom roku, a koje bi dale značajan doprinos u promjeni društvene klime u kojoj prevladava osjećaj pesimizma, nepravde, nejednakosti… percepcija da ovdje nema budućnosti (osim za odabrane i povlaštene), da je vlast postala sama sebi svrha, odnosno sredstvo za zadovoljavanje privatnih interesa pojedinaca i njima bliskih interesnih skupina, da je pošteni rad postao predmet podsmjeha, a jedini uspjeh i napredak omogućavaju poltronstvo, beskičmenjaštvo, odricanje prava na vlastito mišljenje i, naravno, članstvo u vladajućoj stranci (i njenoj posestrimi).

Ekonomski razlozi su samo jedan od uzroka masovnog iseljavanja s ovih prostora, a ništa manji je upravo osjećaj besperspektivnosti koji posebno brine roditelje koji osjećaju obavezu svojoj djeci osigurati upravo to: sigurnu budućnost.

Zbog toga predlažem, prije svega općinskom načelniku da u suradnji s njegovim kolegama sa županijskog nivoa, pokrene slijedeće mjere i aktivnosti koje bi pokazale dobru volju i iskreni interes vlasti da pokrenu procese i vrate povjerenje građana i u vlast i u institucije:

 1. Prije svega, učiniti rad vlasti javnim i transparentnim. Brojni su zahtjevi (sukladno Zakonu o slobodi pristupa informacijama) upućeni općinskim i županijskim vlastima ostali bez odgovora. Npr.: Kome se dodjeljuju sredstva iz proračuna? Kojim poduzećima, privatnicima, udrugama, pojedincima i drugima i za koje potrebe… Nažalost, brojne odluke se donose i provode a da javnost o njima uopće nije upoznata što onda, naravno, stvara sumnju i nepovjerenje u tu i takvu vlast kojoj bi upravo ti građani i njihovi interesi trebali biti prvenstveni zadatak i obveza.
 2. Rad zakonodavne i izvršne vlasti uskladiti s važećim zakonskim propisima.
  Brojni su primjeri kršenja raznih zakonskih propisa kako na nivou općinske tako i županijske vlasti. I to ne samo Zakona s nivoa BiH ili Federacije BiH nego i zakona i propisa koje su donijele upravo Županijska skupština i Općinsko vijeće.
  Samo jedan primjer, a vezano je i za prvi prijedlog o javnosti rada: Sjednice Vlade Županije Posavske su, suprotno poslovniku koji je usvojila upravo ta Vlada, zatvorene za javnost, a čak i zapisnici s istih su nedostupni, ne samo široj javnosti nego čak i zastupnicima u Županijskoj Skupštini, tijelu koje ih je imenovalo.
 3. Pošto su jedino djeca i mladi garant budućnosti jednog naroda pokrenite izmjenu trenutnog (sramotnog) zakona o dječjem doplatku po kome su djeca samo do starosti od 15 godina i njihovim roditeljima se „pomaže“ s 35 KM mjesečno. Županijski proračun je iz godine u godinu sve veći i zasigurno ima prostora da se prošire prava iz ovog zakona, prije svega na svu djecu dokle god su na redovnom školovanju, a onda i da se razmotri mogućnost povećanja ovog iznosa za koji sigurno ima prostora.
 4. Provedite reviziju zapošljavanja u svim javnim institucijama i poništite sva zaposlenja i ugovore o radu kod kojih nije ispoštovana zakonska procedura.
 5. U suradnji s nadležnim institucijama BiH i RH provjerite koji uposlenici u javnim institucijama imaju primanja iz RH (mirovine, invalidnine ili bilo koji drugi oblik stalnih primanja) veći od prosječne plaće u Federaciji i zahvalite im se na daljnjoj suradnji.
  Niti je moralno niti zakonski da netko ostvaruje dva ili više primanja (od kojih su neka i u vrlo značajnim iznosima), dok drugi mogu posao tražiti samo na europskim bauštelama…
 6. Povećati subvencije i poticaje za poljoprivredu i malo gospodarstvo.
  Poticati poljoprivredne, zanatske i proizvodne djelatnosti, a ne trgovačke i ugostiteljske. Osloboditi nova poduzeća svih obveza na godinu dana, pomoći malom gospodarstvu i onima koji počinju (jer je njima u uvjetima neoliberalnog kapitalizma i sve prisutnijeg monopola u mnogim granama najteže), a ne stalno poticati i donirati jedne te iste koji svake godine dobivaju subvencije za nova zapošljavanja, a radnici prolijeću kroz tvrtku kao pilići na pokretnoj vrpci. Koliko je poticaja za zapošljavanje podijeljeno do sad još malo pa ne bismo više trebali imati nezaposlenih…
 7. Prestanite tolerirati kriminal, korupciju, nepotizam, zloupotrebu položaja i ovlasti i sve druge što nezakonite, što nemoralne radnje i postupke, koji sve više postaju obrazac prihvatljivog ponašanja.
 8. Počnite sankcionirati sve ovo navedeno u točki 7.
 9. Osigurajte ravnopravnost svih pred zakonom i jednak odnos institucija (odnosno onih koji su u njima zaposleni ili njima upravljaju) prema svim građanima općine i županije bez obzira na njihovu političku opredijeljenost (ili neopredijeljenost), na socijalni status, svjetonazor i slično… odn. ukinite povlastice i privilegije koje pojedinci imaju i ostvaruju ih na osnovu maloprije pobrojanih kriterija.
 10. Donesite Zakon o reviziji privatizacije u Županiji Posavskoj, prečešljajte sve privatizacijske ugovore, utvrdite u kojoj su mjeri ispoštovane obveze iz istih i sankcionirajte one koji ih nisu ispoštovali.
  Ja sam prije par godina kao zastupnik u Skupštini ŽP u Skupštnsku proceduru uputio nacrt Zakona o reviziji privatizacije gospodarskih društava u Županiji Posavskoj. Naravno, zakon je završio negdje u ladici i nikada se nije našao na dnevnom redu Skupštine. Pronađite ga (ili napišite neki novi i bolji), usvojite ga i pokažite da se ne može pljačkati javna i društvena imovina i pritom proći „lišo“. Ne samo „nikom ništa“ nego su mnogi od tih velikih „prekonoćnih tajkuna“ i dan danas ugledni i cijenjeni članovi ove zajednice, a neki već 20 godine voze slalom po raznim javnim i to vrlo visokim funkcijama…
 11. Zaustavite daljnje izvlačenje proračunskog novca u privatne džepove, a najčešće, kako je to već uobičajeno, pranje para preko javnih radova.
  Primjer: Jedna prikolica otpadne zemlje razvuče se po ulici u naselju Jug (I ili II) i to naplati kao 5 prikolica kamena za nasipanje i 3 sata rada bagera. Ili 2 prikolice šljunka na njivskom putu u Vidovicama se prikaže i naplati kao 40 prikolica tucanika, i brojni drugi primjeri „aneksa ugovora“ i sl…

Naravno, nisu ovo nikakve „mjere“ koje se poduzimaju u kriznim situacijama nego nešto što bi trebalo biti normalno i podrazumijevajuće. Međutim, da je zadnjih 20-tak godina bilo normalno ne bismo danas bili tu gdje jesmo.

Kada biste, pored predloženog, preko svojih političkih veza s vrhom politike u Republici Hrvatskoj (kojima se tako rado dičite) izlobirali otvaranje kojeg proizvodnog pogona u našoj općini i županiji stvar bi generalno izgledala puno drugačije. Brojne su hrvatske tvrtke pootvarale svoje ispostave i proizvodne kapacitete u BiH, ali u Mostaru, Čitluku, Širokom, Sarajevu, Tuzli, Brčkom, Banjaluci, Prijedoru, Gradačcu… ali niti jedna jedina  u Županiji Posavskoj!? Pita li se itko: „Zašto?“

Ninoslav Sušilović

Posavska stranka

Pročitano 7253 puta Posljednja izmjena dana: 16. Listopad, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas