Figure Merkelove u muzeju Madame Tussauds: 2005, 2009 i 2013. Figure Merkelove u muzeju Madame Tussauds: 2005, 2009 i 2013.

Merkel IV - vječna kancelarka

Objavljeno u rubrici Škrinjica Autor:  e-Posavina.com 20. Rujan, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Dvadesetogodišnjaci i ne pamte vrijeme bez Merkel. Već dvanaest godina ona je liderka Njemačke, a mandat bi joj mogao potrajati i naredne četiri. Merkel već postaje tradicija.

Onaj ko želi znati zašto je Angela Merkel tako dugo na vlasti, odgovore mora tražiti izvan njene stranke. Unutar stranke Zelenih koja je priprodni protivnik CDU-a, mnogo je pohvala na račun kancelarke. Merkel je ostvarila ono što su Zeleni uvijek zahtijevali: napuštanje atomske energije, prihvatanje izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azil.

Uživa povjerenje 

Čak i Sigmar Gabriel, bivši lider SPD-a i aktualni ministar vanjskih poslova, čija stranka se u političkom smislu dugoročno doimala oštećenom jer je već godinama u ulozi manje stranke unutar takozvane „velike koalicije" (koalicije CDU/CSU i SPD-a), o kancelarki može reći samo najbolje: „Uvijek je bila fer i pouzdana", rekao je tokom posljednje sjednice Bundestaga uoči predstojećih izbora.

Sada Merkel pretenduje na četvrti mandat. Kako stvari stoje, Nijemci je se nisu dovoljno ni nagledali ni naslušali. U predizbornim anketama kotira visoko, te su izbori, čini se, već gotov posao. Zato se četvrti mandat ne dovodi u pitanje. 

Čak je i Helmut Kohl 1994. započeo četvrti mandat. Imao je u vidu udžbenike historije, u kojima se i sam želio naći. Nakon ujedinjenja Njemačke je projekat „euro" bio na njegovoj agendi. Tada prestolonasljednik u Uniji, Wolfgang Schäuble, nije vjerovao da Kohl to može i sprovesti i bio je u pravu.

Rizik četvrtog mandata

Posljednje četiri godine, bile su jedan dugi oproštaj od kultnog kancerala. Na kraju je ljudima bilo žao, a i došlo je vrijeme za Geraharda Schrödera. Godine 1961. je i Konrad Adenauer započeo četvrti mandat. On se takoreći sam proglasio, no ostvario je samo pola četverogodišnjeg mandata.

Merkel je dugo razmišljala treba li se kandidovati. Imala je dobre razloge za to.

Ljeto 2015. bilo je prekretnica. Milion izbjeglica skoro su je koštali funkcije, a to je u Evropskoj Uniji odjeknulo kao zemljotres. S druge strane, Merkel je postala „majka Hrabrost“ u svakom društvenom i političkom miljeu. No, izbjeglice su je koštale političke moći, uprkos tome što se distancirala od svoje poznate rečenice „uspjet ćemo" i prihvatila kritiku.

A ono što je dovelo do konačne odluke, često se može objasniti političkim okolnostima izvan Njemačke. Trump, Brexit, kriza EU, desničarski populizam (koji raste i u Njemačkoj), Putin, Erdoan – Merkel se stoga zaista vidi kao sigurna luka u vremenu neizvijesnosti. Kao protestantkinja je osjećala obavezu da ne pobjegne glavom bez obzira kada se pojave izazovi, A mužu, Joachimu Sauereu, ostavljeno je u predanje da napusti sjedište vlade, što je neki oblik sujete.

Pitanje moći

A tu je još i faktor moći. „Moraš“, rekli bi joj uvijek članovi stranke, dok je mjesecima razmišljala o novoj kandidaturi, rekla je delegatima na kongresu stranke u decembru. Navodno se konačno odlučila 9. novembra kada je pobjeda Donalada Trumpa na američkim predsjedničkim izborima bila neupitna. I od tada je kancelarka protiv Trumpa.

U njenoj prethodnoj političkoj karijeri, ostala je rečenica da ne želi sa funkcije otići doslovno kao „iscijeđena krpa".  Kao racionalona osoba već se dokazala i izgleda dovoljno sposobna da posao u Berlinu obavlja još četiri godine. Naravno, jer je dopadljiva i na međunarodnoj sceni. New York Times proglasio je „posljednjom moćnom braniteljicom Evrope". To je već obavezujuće.

Treća instanca republike

Merkel kao kancelarka ima dovoljno širok politički prostor, čak i kao treća instanca moći u državi – iza predsjednika Bundestaga i šefa države, predsjednika. Ali, njena riječ je zadnja! Ono što kancelarku čini moćnom, to je moć oblikovanja politike, kako joj ustav dozvoljava. Ona je kormilar političkog broda i za to snosi odgovornost. To je obilno koristila. Do daljnjeg je poništila vojnu obavezu, napustila je atomsku energiju i otvorila granice za izbjeglice.

Imidž snažne kancelarke koja račune polaže samo Bundestagu se očuvao, kažu politolozi. Njemački fenomen duge vlasti, očigledno. Pri tome Nijemci sve više govore o ograničavanju vremena na vlasti. A i ranije je bilo takvih slučajeva u politici: Konrad Adenauer – 13 godina, Helmut Schmidt – skoro devet godina, Helmut Kohl – 16 godina, Gerhard Schröder – sedam godina. A za vrijeme vladavine Merkelove se u Italiji izmijenilo čak sedam šefova vlade.

„Poznajete me!"

Nije ni čudo da je Merkel osmi nosilac dužnosti od osnivanja Savezne Republike Njemačke 1949. Dugačko, tipično njemačko kancelarstvo je ipak meta kritike. Sve više se razmišlja o ograničavanju boravka na vlasti. I sam Gerhard Schröder (SPD), prethodnik Merkelove, bio je jedan od najprominentnijih koji je govorio u ovom smjeru. Kasnije je odustao od ideje, posebno zato što je 2005. bio ponovo kandidat, nakon dva mandata 1998-2005. O razlozima duge vladavine Merkelove može se svašta reći. Njoj treba dugo dok donese odluku, ali kada je donese, nema povratka. Za kritičare je to oklijevanje. Očito u tome uspijeva. Zato se ne mora mučiti da dobije simpatije. Prije četiri godine bila je dovoljna rečenica: „Poznajete me."

Autor: Volker Wagener | dw.com

Pročitano 252 puta Posljednja izmjena dana: 20. Rujan, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas