Autor: Objavljeno u rubrici Stvaralaštvo 09. Prosinac, 2017. Komentara (1)

Ponovo su trenuci za poeziju. Novi uradak našeg suradnika i posavskog pjesnika Jose Špionjaka je tu. Pjesmica "Dječakova tuga" sve nas vraća u neka bivša vremena kada se gotovo svatko od nas može prepoznati u ovoj pjesmi.


Autor: Objavljeno u rubrici Gard 01. Prosinac, 2017. Komentiraj

"Danas Hrvatska i Bosne nemaju državne opozicije, nego imaju jugoslovensku opoziciju. Karadžić je na mene vršio stalni pritisak poslije Karađorđeva", kazao je u Pressingu na N1 nekadašnji član Predsjedništva BiH i prvi predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljuić.


Autor: Objavljeno u rubrici Gard 29. Studeni, 2017. Komentiraj

Šešelj kaže da je ovakvu presudu očekivao, kao i da je ovo opomena da se Herceg-Bosna i ideja o njoj ne može obnoviti, kao i što je udarac na Karadžića i Mladića ista opomena Srbima u Republici Srpskoj.


Autor: Objavljeno u rubrici Prenosimo 12. Studeni, 2017. Komentiraj

CIN slavi 13 godina rada tokom kojih, zahvaljujući profesionalnosti, nikada nije osuđen za klevetu ili netačno objavljenu informaciju.

Navršava se 13 godina od osnivanja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), jedinstvene medijske agencije u Bosni i Hercegovini (BiH). U fokusu CIN-ovog istraživanja su: korupcija, organizirani kriminal i druge sistemske nepravilnosti.

Tim povodom u Sarajevu će 16. novembra biti upriličena konferencija o vjerodostojnim izvorima informacija u medijima i izazovima istraživačkog novinarstva u vremenu lažnih vijesti.

U 13 godina postojanja CIN je objavio preko 500 istraživačkih priča, 14 online baza podataka te desetine dokumentarnih filmova i videopriloga. Drugi mediji u zemlji i susjedstvu, ali i inostranstvu, prenijeli su CIN-ove tekstove ili se pozvali na njih više od 10.000 puta.

Također, u 13 godina rada nijedna osoba ili institucija nije dobila CIN na sudu zbog klevete, netačno objavljene informacije ili neke druge povrede profesionalnih standarda ili zakona.

Takav uspjeh nije slučajan. Iza njega stoji niz profesionalnih pravila i etičkih principa. Nasuprot senzacionalističkom objavljivanju informacija u digitalnom vremenu, istraživačko novinarstvo nastoji sačuvati suštinu odgovornog informisanja javnosti, odnosno dati tačnu i relevantnu informaciju. Novinari CIN-a, kao i svi drugi odgovorni istraživački novinari, prvo se pitaju da li je informacija bitna i da li je mogu dokazati, a tek onda da li je zabavna, utječe li na političke odnose i slično.

Za takav rad ključ je profesionalni integritet novinara, ali i metodologija rada koju je organizacija godinama razvijala. Iz CIN-a nijedna informacija ne može izaći u javnost prije nego što prođe provjeru činjenica. To je proces u kojem novinar drugom kolegi iznosi sve informacije koje namjerava objaviti i za svaku od njih predočava dokaz.

Provjera činjenica je vrijedan proces koji svoju punu važnost dobiva tek danas, u vrijeme poplave tzv. „lažnih vijesti“ u digitalnom novinarstvu.

Svakako, za kvalitet istraživačkog novinarstva je nužan pristup zvaničnim dokumentima jer su oni često jedini validan izvor koji može potvrditi ili odbaciti špekulacije i sumnje. Ipak, pristup javnim informacijama u BiH nije nimalo lagan. Novinari CIN-a godišnje pošalju preko 1.000 zahtjeva za informacije, a do sada su šest puta dobili sudske presude protiv institucija zbog nepoštivanja Zakona o slobodi pristupa informacijama.

O ovim i drugim izazovima istraživačkog novinarstva, kako u BiH tako i uopće, razgovarat će predstavnici medijske zajednice na konferenciji 16. novembra u Sarajevu.

Autor: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)


Autor: Objavljeno u rubrici Stvaralaštvo 11. Studeni, 2017. Komentara (2)

Novi uradak našeg pjesnika Jose Špionjaka s novom tematikom koja odašilje snažnu poruku. Nećete ostati ravnodušni.


Stranica 1 od 22

arhiva domovinski rat

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas