Zbog protivljenja Titu osuđen na 7 godina zatvora (1957.)

Objavljeno u rubrici Vremeplov Autor:  e-Posavina.com 05. Listopad, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Jedan od glavnih ideologa Komunističke partije Jugoslavije i mogući Titov nasljednik, Milovan Đilas, osuđen je 5. listopada 1957. godine na sedam godina zatvora zbog protivljenja Titu i komunističkom režimu.

Đilas je bio nositelj partijske knjižice br. 4 (iza Tita, Rankovića i Kardelja). Njegova transformacija od dogmatskog marksista do demokrata odvijala se još tijekom ranih 1950-ih godina. Đilas je počeo kritizirati “okamenjene mozgove” u Partiji, koji se bave svime, od “morala do filatelije”. Upozoravao je da je birokratizam veći neprijatelj od kapitalizma. Borbu za demokraciju nazivao je jedinim pravim ciljem.

Smatrao je da bi Komunistička partija trebala odustati od monopola vlasti i započeti prijelaz prema višestranačkom sustavu. Tito i Politbiro naglo su prekinuli takvu Đilasovu kampanju. Sazvana je sjednica Centralnog komiteta (CK), koja je izravno prenošena na radiju. Sam Tito je ustvrdio da Đilasove ideje vode u “anarhiju” i “strahovitu neizvjesnost”. Đilas je isključen iz CK i udaljen sa svih drugih funkcija u Savezu komunista Jugoslavije. Međutim, nastavio je disidentsku aktivnost objavljivanjem knjiga i intervjua u inozemstvu. Zbog toga je naposljetku kažnjen zatvorom. Ukupno je proveo u zatvoru čak 9 godina (dvije godine duže od prvobitne presude). Bio je prvi jugoslavenski komunistički disident i u to vrijeme najpoznatiji disident iz svih komunističkih zemalja u svijetu. | povijest.hr

Pročitano 876 puta Posljednja izmjena dana: 05. Listopad, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas