Zašto se princ Harry na svom vjenčanju obukao gotovo identično kao Nikolaj II.?

Objavljeno u rubrici Zanimljivosti Autor:  e-Posavina 01. Lipanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

O svadbi princa Harryja i glumice Meghan Markle brujao je i još uvijek bruji čitav svijet. Ali ako Europu zanima vjenčanica mlade, Rusiju zanima zašto vojvoda od Sussexa nosi gotovo identičnu uniformu kao nekad ruski car?

Princ Harry je zapravo bio u uniformi konjice britanske vojske "Blues and Royals", koja izgleda gotovo identično odori Kraljevske pukovnije škotskih draguna. Što se tiče ovih zanimljivih ukrasnih elemenata na prsima, oni se zovu "brandenburi".

princ harry

A zašto se Nikolaj Drugi oblačio kao škotski dragun (od engleske riječi dragon, tj. zmaj, kako su zvali kratku pušku, osnovno oružje ovih konjanika)? Odgovor glasi: jer je Nikolaj II. zaista bio dragun.

nikolaj II 02

Nikolaj II. u uniformi počasnog zapovjednika 2. Kraljevske škotske dragunske garde. Slika Valentina Serova.

Ranije su strani monarsi mogli imati činove u ruskim pukovnijama, a tako su i ruski carevi bili zapovjednici pukovnija stranih vojnih jedinica. Recimo, njemački car Vilim II. je bio admiral ruske flote.

Uoči Prvog svjetskog rata Rusija i Engleska su bile saveznice i Nikolaj je mogao postati feldmaršal britanske vojske. Treba dodati da su, počevši od Pavla I., svi ruski carevi i njihova braća nalazili životne suputnice u poznatim njemačkim dinastijama.

nikolaj II 01

Ruska carica Aleksandra Fjodorovna (drži kneginju Olgu u rukama), Nikolaj II. u uniformi Kraljevskr pukovnije škotskih draguna, engleska kraljica Viktorija i Albert Edvard, vojvoda od Walesa.

Supruga cara Aleksandra III. je bila Dankinja, pa je i on imao čin u danskoj kraljevskoj pukovniji. Supruga Nikolaja Drugog, Aleksandra Fjodorovna, većinom njemačke krvi, bila je unuka engleske kraljice Viktorije. I upravo je kraljica Viktorija povodom zaruka Nikolaja i Alix dodijelila nasljedniku ruskog prijestolja čin zapovjednika Kraljevske škotske dragunske garde.

Izvor: rbth.com

Pročitano 214 puta Posljednja izmjena dana: 02. Lipanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas